כמו בכל אירוע חגיגי, הישראלים אוהבים שיהיה הרבה אוכל טעים. לצערי אין התייחסות לטיב האוכל ולהשפעתו על הבריאות, אלא רק שיגידו איזה שולחן מדהים ערכה המארחת. לא משנה שאחר כך אני שומעת מהמטופלים שלי על איך הארוחה הרסה להם את הדיאטה, גרמה לעליית הסוכר, ולצרבת נוראית שלא נתנה לישון כל הלילה.
אז למה עלולה להביא אותנו ארוחה גדולה, לא משנה האם בחג, בשבת, או כל ארוחה דשנה אחרת?
- כשאנחנו אוכלים כמויות גדולות של אוכל אנחנו גורמים לנזקים מיידים: צרבות, כאבי בטן, יציאה מאיזון הסוכרת, החמרה בכבד שומני, כאבי ראש, עלייה בלחץ הדם, ועוד. ברור שזה יקרה יותר אם אוכלים סדרה של ארוחות כאלה, כולל ימי שישי ושבת.
חשוב לציין שכאבים מצרבת עלולים להיות מאוד חזקים ולהתפרש כהתקף לב, ולא נדירים המקרים של הגעה לחדר מיון ישירות משולחן החג. בדיקת דם פשוטה במיון ‑‑ Troponin ‑‑ יכולה לגלות אם זה אכן לא התקף לב.
- נזק לכבד שומני: כל האוכל שאכלנו ושנספג במעי הדק, עובר לתחנה הראשונה שלו, שזה הכבד. כמות גדולה של אוכל מזיק תורמת להופעת/החמרת כבד שומני, מצב בו תאי הכבד הבריאים מתמלאים בשומן ומפסיקים לבצע את התפקידים הרבים והחשובים שלהם. ידוע כיום שטיפול תזונתי ופעילות גופנית, בתוספת פרוביוטיקה ומיצוי הצמח גדילן מצוי, עוזרים לשיפור מצבו של הכבד. בבחירה של פרוביוטיקה חשוב לבדוק האם שמות החיידקים רשומים על האריזה, חשוב גם שיהיו לפות 8 זנים שונים, ולא פחות חשובה הכמות. אני ממליצה על כמויות גדולות של פרוביוטיקה כדי שיהיה לזה תועלת. בלי טיפול, המצב עלול להסתבך עד כדי שחמת כבד, שעלולה להצריך השתלת כבד. לא נעים. אחת ההמלצות העיקריות במצב של כבד שומני היא להימנע מארוחות גדולות.
- יציאה מאיזון הסוכרת: ארוחה דשנה תורמת לעלייה ברמת האינסולין, מה שגורם גם לשיבוש באיזון הסוכר, גם לכבד שומני וגם לעלייה במשקל. ההמלצה לחולי סוכרת לאכול ארוחות קטנות הפרוסות על פני כל היום.
- כאבי ראש ‑‑ אנשים רבים שסובלים מבעיה זו עלולים לקבל התקף כאבים, במיוחד אם אוכלים אוכל לא מתאים.
- עודף אוכל מתוק גורם לנזק בריאותי משמעותי, ובחגים, המארחים מגישים בלי סוף המוני ממתקים מכל סוג אפשרי. שוב, החמרה בסוכרת, כבד שומני, ופגיעה בחיידקי המעיים שכל כך חשובים לנו לבריאות טובה. באוכל מתוק נכללים גם דבש, וגם פירות, וגם מיצי פירות, כולל מיץ ענבים ומיץ רימונים, וגם יין מתוק, וכו' וכו'.
- הרבה אוכל מטוגן בהרבה שמן הינה תופעה ידועה ‑‑ שפיכת שמן מעל ומעבר לימים רגילים. למה? לא ברור לצערי. כמה מילים לגבי טיגון. באופן עקרוני אין איסור לטגן, בתנאי ששולטים בכמות השמן ומשתמשים בשמן איכותי ‑‑ זית או קנולה – מעט פעמים ומעט זמן. כדאי להימנע מטיגון ארוך ומטיגון עמוק, וזאת משום שטיגון כזה גורם לשמן להתחמצן, וכתוצאה מכך אנחנו אוכלים חומרים שעלולים להיות פרו סרטניים.
אז הבנו שאנחנו מגיעים לכמות גדולה מאוד של קלוריות. ארוחה "צנועה" יכולה להגיע ל-2,000 קלוריות לסועד, ופחות "צנועה" אפילו יותר, והרבה יותר. מה שכואב במיוחד למי שירד כמה קילוגרמים במאמץ גדול, ועלול לעלות בחג את אותם הקילוגרמים, ואף יותר. ממש חבל! סעודות החג יכולות לגרום לנו לעליה במהלך החגים 2-3 ק"ג למי שמחליט "להתפרע".
מדובר כמובן על האנשים שיש להם נטייה לבעיות בריאות המוזכרות או שכבר יש להם בעיות כאלה. מאחר ולא כולם יודעים מה הנטיות הגנטיות שלהם – כדאי להתאפק גם בבישולים וגם באכילה.
בכל מקרה כדאי לקחת פרוביוטיקה, כדי לשמור על חיידקי המעיים. שוב- בבחירה של פרוביוטיקה חשוב לבדוק האם שמות החיידקים רשומים על האריזה, חשוב גם שיהיו לפחות 8 זנים שונים, ולא פחות חשובה הכמות. אני ממליצה על כמויות גדולות כדי שיהיה לזה תועלת, ולאנשים הסובלים ממעי רגיז, שמפתחים לעתים קרובות כאבי בטן כתוצאה מארוחות חחגים ‑‑ ישנה תרופה שנקראת קולוטל שנמכרת ללא מרשם ועוזרת לחלק גדול מהאנשים.
פרופ' אולגה רז