טיפים (ומתכון) להרגעת הבטן הכואבת בימים קשים

אישה עם כאב בטן

אנשים עם מערכת עיכול חולה או רגישה סובלים מכאבי בטן, אי נוחות, נפיחות, יציאות לא סדירות גם בימים כתיקונם. פי כמה וכמה – כל התופעות עלולות להחריף כאשר רוחות המלחמה סוערות וישראל עוברת ימים מאתגרים. המטופלים שלנו מדווחים על החמרה במחלות מעיים, בכאבי הבטן, בתחושות קשות, חוסר תיאבון או להיפך- אכילה לא מבוקרת, קושי לשמור על המלצות שקיבלו מהדיאטנית.

לכן בחרנו לרכז מספר טיפים בדוקים מהקליניקה, שניתן ליישם בקלות, סוג של "SOS ומניעה". מוזמנים לקרוא, ליישם, להגיב, לשאול .
1. מתח מצטבר בגוף, לכן חשוב לפרוק אותו. אפשר לקפוץ, לרוץ, לצעוק, להרביץ לכריות. טוב לשים מוסיקה ולרקוד, במיוחד עם הילדים. זה מאפשר הורדת הורמוני סטרס בגוף.

2. תרגילי נשימה: לאחר שפרקנו, אפשר להתחבר לשקט הפנימי: לשבת או לשכב בנוחות ולהתרכז בנשימות לבטן. אח"כ יש לעשות נשיפות שמרוקנות את הריאות עד הסוף. לפחות 3-5 סשנים כאלה. זה עשוי לגרום למעט סחרחורות, לא לפחד. לשבת כמה דקות עד שיעברו.

 3. הרפיית הגוף– כאשר אנחנו במתח, הגוף שלנו מתוח, השרירים מכווצים, כי הם מוכנים לזינוק (תגובת "ברח או הלחם"). הרפייה מכוונת של הגוף מאותתת למוח שאין סכנה וניתן להרגע. מומלץ להרפות את השרירים בכל הגוף, כולל בפנים, בכתפיים ובבטן, ניתן להיעזר בהקלטות בערוץ יוטיוב של "דרך הבטן", לדוגמא כאן https://www.youtube.com/watch?v=x8NSFCW7PuQ

4. מערכת עיכול אוהבת חום. זה מאפשר הרפיית שרירים והזרמת דם למערכת. לכן, מומלץ להניח כרית חמה על הבטן, לשבת בנוחות או לשכב, טוב להקשיב למדיטציה מונחית או למוסיקה מרגיעה. מותר להרדם.

5. מה מומלץ לשתות?

  • להמנע משתיה קרה, שמגרה את מערכת העיכול ופוגעת בתפעול האנזימים. מומלץ לשתות חליטות מרוכזות של צמחים, כמו קמומיל, זרעי שומר, סרפד, מרווה. אפשר כולם יחד או לחוד. חשוב לחלוט במים רותחים בכלי מכוסה, כדי למנוע מחומרים פעילים להתנדף בעת הכנה.

  • אם אינכם אוכלים טבעוני/ צמחוני, מומלץ לשתות ציר עצמות (או מרק עוף אם לא הספקתם להכין ציר), ללא השומן, חמים ונעים. הוא עשיר בחומצות אמינו חיוניות וכך מסייע בשיקום הרירית של המעי.

6. אם אתם סובלים משלשולים – כדאי להכין דייסת אורז לבן עגול- קונג׳י, מתכון כאן https://belly-way.co.il/kongi/ היא מחזקת את מערכת העיכול ומקטינה את השלשולים. ככל המצב של היציאות משתפר, ניתן להכין אותה מאורז מלא עגול.

7. מומלץ להמנע מחומרים מגרים, ביניהם קפה, שוקולד, אלכוהול. אלה משקאות שמגרים את מערכת העצבים של מערכת העיכול, ולכן בימים של מתח וסטרס – עלולים להחמיר את הסימפטומים או הדלקת במערכת העיכול.

8. כדאי לשלב ויטמינים ומינרלים, החיוניים לחיזוק מערכת העצבים: ויטמינים מקבוצת B, ביניהם B3, B6, B9, הנמצאים בדגנים מלאים, אגוזים, שקדים, ירקות ירוקים עליים, כרוב, איברים פנימיים (רצוי אורגניים). במידה וצריך, ניתן ליטול קומפלקס ויטמיני B כתוסף.

9. פרוביוטיקה – המצב הנפשי, בדיוק כמו הפיסי, קשור קשר הדוק למצב חיידקי המעיים שלנו- המיקרוביום. כל ההמלצות במאמר זה מיועדות להשפיע לטובה על מבנה המיקרוביום. נטילת פרוביוטיקה טובה, המורכבת מחיידקים ידידותיים חיים, בהרכב ומינון שנבדקו מחקרית, יכולה לתרום לשיפור הבריאות הנפשית והפיסית. התכשיר VIVOMIXX נבדק במחקרים מדעיים, בהציגו שיפור בכל המדדים הנ"ל. יחד עם זאת, כאשר מתחילים ליטול פרוביוטיקה, כדאי לתמוך בחיידקים הטובים באמצעות אכילת מזון מותסס, כמו כרוב כבוש או ירקות כבושים במלח (ביתיים), יוגורט או קפיר ביתיים, לחמים על מחמצת (במקום שמרים).

10. ואם ממש כואב ולא נסבל? לפעמים טוב להיעזר בתרופה, רצוי ותיקה, שכבר נמצאת בשימוש הרבה שנים. רופאים רבים נוהגים לרשום את Colotal, תרופה להפגת כאבי בטן בתסמונת המעי הרגיש. מומלץ להתייעץ עם הרופא.

ונקנח במתכון לטורטיות כוסמת ירוקה, בגרסה השומרת על הסיבים מסוג מוצילגים, שמסייעים לשמור על רירית בריאה ועוזרים בחיזוק חיידקי המעיים הבריאים.

מתכון טורטיות כוסמת ירוקה

פתרון מעולה למזון ללא גלוטן שמתאים גם לצליאק וגם לרגישים לא צליאקיים לגלוטן / נמנעים מחיטה וחבריה.

מצרכים:

  • 1 כוס כוסמת ירוקה, מושרית במשך 5-7 שעות
  • 1/2 כפית מלח
  • מסננת
  • מחבת אל-דבק
  • מעט שמן זית
  • בלנדר

אופן ההכנה:

להשרות למשך לילה – 1 כוס כוסמת ירוקה ב-4 כוסות מים.

בבוקר- לשטוף, להעביר למעבד מזון עם 1 כוס מים, 1/4 כפית מלח אטלנטי, ולטחון היטב לקבלת בלילה. להשאיר את הבלילה בכלי זכוכית מכוסה במגבת למשך 1-2 שעות.

  • לערבב היטב, ניתן להוסיף ביצה אורגנית טרופה – תורם למרקם ולהעשרת המאכל בחלבון איכותי.
  • לטגן פנקייקס על 1 כפית שמן קוקוס או שמן זית, או חמאת גהי.
  • ניתן גם לאפות בתבנית פנקייקס או בתבנית אינגליש קייק לקבלת סוג של לחם.
  • אפשר להוסיף לבלילה עלי תבלין קצוצים דק (שמיר, כוסברה), תבלינים עדינים או תמצית וניל.

להגיש באהבה עם טחינה או אבוקדו.

למידע נוסף כנסו בקישורים כאן https://linktr.ee/adizusman

עדי זוסמן RD BSC MBA
תזונאית קלינית, מאמנת בריאות מחברת הספר "דרך הבטן",
 מנהלת המרכז וביה"ס לבריאות מערכת העיכול "דרך הבטן".

-דף זה אינו מיועד לאבחון, טיפול, ריפוי או מניעה כלשהי של מחלה
-התוצאות עשויות להשתנות וייתכן והתוצאות אינן מייצגות או עשויות להיות מדוייקות
-מידע זה אינו מהווה ייעוץ רפואי ואין להסתמך עליו ככה

לרכישה לפרטים
וויומיקס

    ×

    התקדמו לויוומיקס הדור הבא של הפרוביוטיקה

    רוצים לשמוע עוד? השאירו פרטים ונחזור אליכם